Evy Gruyaert

Mijn biografie

Shortlist

Volledige naam
Evy Alice Gruyaert

Geboren
11 augustus 1979

Geboorteplaats
Meulebeke

Gezin
Mama van twee kids: Alec en Helena

Ik studeerde af in Kortrijk als Zakelijk Vertaler Tolk. Deze job deed ik slechts een dik half jaar want daarna ben ik via een wedstrijd aan de slag gegaan bij het toenmalige VRT Radiostation Donna, eerst als nieuwslezeres, dan als vervangster en uiteindelijk als presentatrice van het programma Vrouwentongen dat dagelijks te horen was tussen 10 en 12. Samen met Ann Reymen heb ‘k ook een hele tijd ‘Donnamour’ op zondagavond gepresenteerd, een zotte show over de liefde in al z’n aspecten.

Na een half jaar radio maken, vroeg het netmanagement van Eén me om een screentest mee te doen. Dit betekende mijn start op nationale TV, eerst als omroepster, daarna ook in vele andere programma’s zoals Vlaanderen Vakantieland, Ticket, Vlaanderen Sportland, de Thuisploeg, De Provincieshow, Zoo of Love, De Rode Loper, De Kom Op Tegen Kanker Show, Vrijdag De Dertiende,… In 2009 werd Donna vervangen door MNM en daar presenteerde ik op zaterdagochtend tussen 10 en 12.

 

Eind 2009 besliste ik om te stoppen bij MNM omdat ik het gevoel had alle zaken die ik daarvoor bij Donna reeds had gedaan opnieuw de revue zag passeren. De radio-kriebel jeukte even niet meer en dus besloot ik om er (even) mee te stoppen en voluit voor TV te gaan.

In 2006 kreeg ik de vraag van het toenmalige netmanagement bij Eén of ik het sportieve TV programma ‘Vlaanderen Sportland’ wou presenteren. Ik was altijd sportief geweest (sprinten, zwemmen, (keur)turnen,…) dus zei ik volmondig ‘ja’. Wat ik nadien pas wist, was dat daar voor mij ook een ‘challenge’ aan verbonden was, zijnde: doorheen de uitzendingen van ‘Vlaanderen Sportland’ van 0 tot 20 km te leren lopen. – Slik- Nu, ik heb toch doorgezet en het is uit dat programma en de creatieve radiogeesten bij het toenmalige Donna dat de befaamde Start2run podcast is ontstaan. Sindsdien ben ik het gezicht en de stem van het sportinitiatief “Start2Run”, een trainingsprogramma waarin je onder andere van 0-5 km leert lopen op een toffe, begeleide en onderbouwde manier. Ik zit daarbij in je buis van eustachius en zeg je wat je moet doen, wanneer en hoe én ik moedig je ook aan… ‘komaan, hou vol’… ‘Ik ben fier op je’. En als je wil, spreek ik je ook bij je voornaam aan… quelle service, toch? 😊

Er kwam ook een boek van en in het kielzog van dat boek volgden nog vele andere boeken… : “Keep Running” “Start to Bike”, “Start to fitness”, “Start to golf”, “Start to swim”, “Start to walk”, “Start to fitness’ en “Start to veggie”. In 2013 werd het tijd om de meest illegaal gedownloade podcast Start to Run om te tunen in een andere, nieuwere vorm en het is toen dat de ‘Start2Run’ en ‘HardlopenmetEvy’ app werden geboren in samenwerking met Energy Lab. Samen zijn we er intussen in geslaagd om in Vlaanderen en Nederland samen zo’n 1,5 miljoen mensen in beweging te brengen. Joepiedepoepie! Samen met Energy Lab probeer’k ook het bedrijfsleven wat in beweging te brengen en daarvoor geef ‘k geregeld workshops/motivational speeches rond Yoga en/of Running bij bedrijven die het belang van wellbeing en gezonde werknemers hoog in het vaandel dragen. We’re on a mission!

In maart 2009 werd ‘k trouwens verkozen tot “meest sexy radiofiguur”-gniffel- en op 27 november 2009 stelde ik mijn zilveren creatieve hersenspinsel voor: mijn juwelencollectie “Malice in Wonderland”. Een zilveren sprookje voor volwassenen met een hoek af (zowel van het sprookje als van de volwassenen in kwestie 😊). Dit deed ik 5 jaar met succes. De reacties waren super, de fans talrijk -waarvoor dank- maar na 5jaar moest ik toch gaan kiezen. Ofwel verder uitbouwen en een fysieke shop openen, ofwel stoppen/on hold zetten. Het werd het laatste, want mijn liefde voor de Media was nog net iets groter en je kan niet alles doen.

Een dag telt helaas maar een beperkt aantal uren en ik heb mijn slaap nodig -dedzju toch-. Malice stopte er in mijn hoofd wel nooit volledig mee… ze vertrok voor onbepaalde tijd ‘op wereldreis’… One day she’ll be back… denk ik… spannend hè? Zoals veel vrouwen ben ik héél lang lichtjes (of zwaar) verslingerd geweest (en nog steeds als ik eerlijk ben) aan schoenen, vandaar dat in 2010 het boek “Shoe Addict” verscheen. Intussen was ik ook de man van mijn leven tegen het bevallige lijf gelopen en kwam er uit onze liefde een eerste kindje voort: Alec. Sindsdien ben ik naast mijn zotte zelf ook een verantwoordelijke mama … allee, ik doe toch mijn best om dat zo goed mogelijk te zijn.

Soit…. Ondernemen is ook één van mijn stokpaardjes. Ik vond het dan ook de max toen ze me bij Eén -in het voorjaar van 2013- vroegen of ik Topstarter wou presenteren, een programma voor ondernemers. Toen het netmanagement bij Eén wat later in 2013 besliste dat wie omroepster is, geen andere programma’s meer mocht presenteren, vond ik dat niet fijn en besliste ik dat ik te jong was om enkel nog het omroepen te doen. Toen even later bleek dat het omroepen helemaal werd afgeschaft, was ik blij dat ik daarvoor reeds de stap had gezet om voor een andere TV zender te gaan werken: Vier.

Met pijn in het hart enerzijds, maar uitkijkend naar nieuwe creatieve en voldoening gevende TV avonturen bij een andere zender, presenteerde ik op 25 juli 2013 voor het laatst voor de VRT. Sindsdien heb ik al verschillende mooie tv programma’s mogen presenteren bij Vier en was ik ook al eens op Vijf te zien. Mijn eerste grote liveshow werd ‘De val van 1 miljoen’, daarna volgden nog onder meer de interactieve quiz ‘Weet Ik Veel’ met bekende panelleden in de studio én live actie en interactie met 300 studenten. Verder mocht ‘k ook mijn tanden zetten in het programma ‘Hoeveel ben je waard’ waarin ik onder meer de financiën van Herman De Croo en Yves Seghers onder de loep mocht nemen. Daarna volgt ook nog ‘Stukken van Mensen’, dat bijzonder goed aansloeg bij het grote publiek en intussen aan z’n zoveelste seizoen bezig is. Mijn liefde voor ondernemen kwam ook nog ’s terug in het Vier programma ‘Leeuwenkuil’, een bewerking van het bijzonder populaire dragons’ den én in de vorm van de webshop LesElles die ik in 2018 opstartte. En toen kwam die radiojeuk wel terug zeker… 😊

In de eerste week van 2018 maakte ik nog ’s een week radio, op Nostalgie en dat samen met m’n goede vriend en radiopresentator Kevin De Geest die ik bij Donna leerde kennen. Dat smaakte naar meer en dus presenteer ik sinds januari 2019 vast op Nostalgie. Mijn eerste wapenfeit daar werd ‘40something’, een programma waarin ik samen met een fijne bekende medemens twee uur lang praat over zijn of haar mijlpaal in het leven, vroeger of nu, groot of klein en dat naar aanleiding van het feit dat ik in 2019, meer bepaald in de zomer, mijn eigen mijlpaal ‘40worden’ tegenkwam en wou weten of het leven nu stopt bij 40 of pas begint…

To be continued…

Facts & figures

Lievelingskleur: Geel

Favoriete guilty pleasure: zoete popcorn of pickles chips -oops-

Verslaafd aan: lipgloss (natuurlijk wel) en bruiswater (liefst met citroensmaak)

Zou een moord doen voor: koffie in al zijn vormen (slurp!)

Lengte: 1m75

Cupmaat: dat hang ik nu ’s lekker niet aan uwe neus zie

Favoriete kleur teennagellak: koraalrood

Favoriete kledingwinkel: Marcelle in Deinze (topwinkel, topmerken, top uitbaatster!)

Favoriete brillenwinkel: Optiek Lammerant in Deinze (die merken, die modellen…kwijl kwijl)

Houdt van: Sushi en sashimi, soya saus, de gesofisticeerde draagbaarheid van Gigue , parfums met een vleugje vanille en musk in, frietjes met garnaalkroketjes, met blote voeten in het gras lopen, de zee!

 

Als ‘k moet kiezen tussen de Ardennen of de Zee dan kies ik: de Zee, what else… die openheid, die golven,… love love love

Haat: vettige handen (in like: handcrèmes die niet intrekken bv aaaaaarghhhh) en stinky winky people … foute geuren kunnen me zooooooooo hard afstoten!

Lijdt aan: migraine (verdamd nochmal!) langs de andere kant… er bestaan ergere dingen

Omschrijft zichzelf als: coocoo with a twist of sensitiveness

One to one of grote massa’s?: One to one, for sure!

Sport: best vaak… een combinatie van lopen , yoga en e-fitten (hell yeah!)

Favoriete spreekwoord: ‘Are you taking the mickey out of me’? (heerlijk, dat Engels, toch?)

Klaar om er samen in te vliegen?

Wil je met mij samenwerken of heb je een vraag voor mij?

Evy Gruyaert

TV en Radio presentatrice, voice over en meertalige bedrijfspresentatrice. Yoga lover, start2run adept en mama van twee kids met een gezonde interesse in algemene wellbeing, beweging en ecologie.
Altijd op zoek naar die felbegeerde work/life-balance en eeuwig verliefd op de liefde en het leven ❤